Winner in the SFU competition

Space2place is the first runner up and won $10,000 in the SFU Rise competition.  The competition seeks ideas to deal with Sea Level rise within the Vancouver context.  

Our submission Perforated Edge demonstrates a model of flood-adapted urban development that uses multiple strategies (e.g. elevated grades, flood gate, new water channels, wetlands) to safely bring water into the city for ecological enhancements, recreational opportunities, and waterfront development.

Rapid sea level rise is presenting a serious challenge to the future of our coastal cities. Conventional flood protection infrastructure, such as dykes, create a disconnect between our communities and their waterfronts. This results in lost opportunities to experience the water, lost recreational spaces, and lost intertidal ecosystems. At the same time, many coastal cities are wanting to revitalize their urban waterfronts but are challenged to find ways of safely connecting people to the water.

This project seeks to show how Richmond, as a representative coastal city, can adapt to sea level rise while reconnecting the city and landscape to the water. This proposal demonstrates a model of flood-adapted urban development that uses elevated grades, a flood gate, and new water channels to safely integrate water with the urban fabric while protecting against floods and sea level rise. 

At the heart of this proposal is a 13 hectare tidal channel park that brings the Fraser River into the heart of Richmond’s City Centre, reconnecting people with the water along 3 kilometers of new riverfront property. The tidal channel park also allows landward wetland migration, supports juvenile salmon rearing, and filters urban stormwater runoff.